RESIDENTIAL DESIGN
Home                              |                         About Me            |             Site Map


PRIVATE RESIDENCE #1

This client had a bare, dusty yard. Their wish list included more patio space, shade, grass, green plants, a basketball area for their son that could be converted to another use when he went to college, a fire pit to enjoy on chilly evenings, and a drainage problem where water would come in from the neighbors lot and pool up in the middle of the yard instead of going out under their side gate as was originally intended by the builder.

BEFORE:

residential design

residential design

residential design

AFTER:

The new design incorporates a small, water conserving grassy area that provides cooling to the new expanded back patio. A river rock and plant lined drainage swale carries water runoff to the side yard. Two shade trees will provide shade from the hot east and west sun. A fire pit for family and friends rounds out the design.

design
design
design
design
design

PRIVATE RESIDENCE #2

The client loved to entertain and wanted more patio spaces for tables and chairs. They wanted a fire pit and water fountain. They were bored with the hard edges and rectangular shapes in the yard. They wanted drought tolerant plants that provided color to relieve all the green in the yard. They wanted to somehow screen the shed from the rest of the yard.

BEFORE:

DESIGN
design
design
design
design
design

AFTER:
Half-moon shaped flagstone patio additions breaks up the rectilinear lines of the yard. A fire pit off the middle patio is away from trees but still close enough to the patio so people can talk to each other. A water feature is close enough to be heard by guests sitting in any of the patios. Seatwalls at the new end patio add permanent seating opportunities. New planting areas are half-moon shaped to carry the theme of the new patios. Arbors with vines screen the shed from patio areas.

DESIGN

design

design

design

design

design

PRIVATE RESIDENCE #3

 The client wanted to remove the existing lawn which covered almost the entire back yard with exception of the existing vegetable garden, and plant native and drought tolerant shrubs. They wanted a hard surface path to connect to the garden and side gate. They also wanted a future gazebo area to provide mid-day shade and a water feature. Drainage problems were resolved through fine grading and contained with a rock and plant lined swale.


AFTER:

des

des
PRIVATE RESIDENCE #4

 This client had a very small yard with a pool that used 75% of the living space. She wanted more patio area and a small patch of grass between the existing patio and the pool. 

BEFORE:

design

design

design

AFTER:

The design of the new patio and grass area continued to reflect the curvilinear pool and cool decking. The flagstone pavers of the patio extended into the grass for a transitional look. A seatwall provides casual seating  when emerging from the pool to dry off.

design

des

PRIVATE RESIDENCE #5

This client  had a small, but steep, front yard that was sliding downhill and eroding. She wanted updated plants and a  natural looking solution that  did not include a retaining wall.

BEFORE:

design

AFTER:

The new design includes large boulders and soil stabilizing ground cover to aid in erosion control. The large saucer planter was moved near the front gate.  Cold and heat tolerant succulents added texture and interest to the new plantings.

design